Nieuws

Enkele basisoefeningen & begrippen

1. Volgen: dit gebeurt aangelijnd of los. De hond volgt steeds links ( als voetganger langs een drukke baan lopen we zo veilig in het verkeer). Opdat de hond mooi naast ons zou volgen, vragen we zijn aandacht door er tegen te praten. Perfect volgen betekent dus dat de hond met zijn neus ter hoogte van onze knie loopt en binnen een halve meter naast ons. 
  
2. Voorstellen: bestaat uit 2 delen: tanden laten zien en laten betasten door een vreemde. Zo maken we de hond sociaal tegenover mensen en vooral tegenover de dierenarts die wel eens in de muil moet kijken en de hond moet kunnen betasten. Ook voor mensen die eventueel een schoonheidswedstrijd willen doen is deze oefening belangrijk. 
 
3. Apport: de hond moet ge├»nteresseerd zijn in het voorwerp. Kies dus iets waar hij graag mee speelt en gebruik dit enkel in de les of om thuis te oefenen. Er wordt getraind op het vasthouden, daarna op het weggooien ( eerst vlakbij en dan verder). 
  
4. Houdingen: af of liggen, zit, recht of staan 
 
5. Oproepen: dit is wel het belangrijkste bevel, nl. dat je hond komt wanneer je hem roept. Je mag NOOIT naar de hond toelopen, steeds weglopen als je hond niet komt en flink belonen als hij dan uiteindelijk komt. 
 
 
 
 
Enkele begrippen: 

Voet: de hond zit recht tegen je linkerbeen 
 
Zit-voor: de hond zit recht voor je en houdt zijn kop naar omhoog 
 
Wachten: de hond moet ter plaatse blijven, terwijl de geleider zich verwijdert en de hond krijgt een tweede bevel, bvb. Kom hier 
 
Blijven: de hond moet ter plaatse blijven, terwijl de geleider zich verwijdert en de geleider komt zelf terug naar zijn hond. 
 
Links en rechts: dit zijn hoeken naar links en rechts van 90┬░, dus je verandert van richting 
 
Linksom, rechtsom en keer: dit zijn 3 manieren om terug te gaan vanwaar je komt. Rechtsom: je draait terug over je rechterkant en lokt je hond mee; linksom: je draait terug over je linkerkant en met je rechterbeen snijd je jouw hond de pas af; keer: je draait zelf naar links en neemt je hond rechts achter je door.


terug